Stenstaka Lurö

Fyrhuset; en hitflyttad Vänerfyr som rymmer 7 sovrum med 14 bäddar. Med möjlighet till en extrabädd i varje rum och ett sovloft erbjuder huset som mest 23 bäddplatser.

Sjöboden; en mindre veduppvärmd byggnad som erbjuder mysig logi för högst 9 personer. Här sover man i våningssängar eller på sovloft med madrass på golvet. Läs mer

Skutan Gjöa är ett 23 meter långt segelfartyg som ligger förtöjt vid Stenstaka i anslutning till gästhärbärgets övriga delar. På Gjöa finns fullutrustat kök, nattoalett, dusch och bäddplats för max 12 personer.

Logen är utrustad med ett fullt modernt kök, tvätt- och duschrum och en matsal för våra gäster i Fyrhuset och Sjöboden.

I köket finner Du all utrustning Du behöver för självhushåll. Provianten kan Du ta med Dig från land eller få levererad med postbåten från Eskilssäters lanthandel.
För grupper finns även möjlighet till matservering. En trappa upp finns utrymmen möblerade för konferensverksamhet.

Toaletten fungerar enligt naturens egna lagar; d v s det gamla hederliga utedasset! Du städar själv och tar med egna lakan, precis som på ett vandrarhem.

Boendet är naturnära, rustikt och trivsamt. Luringen på Lurö är den givna platsen för din semesterutflykt, kursverksamhet, naturstudie eller skapande verksamhet. En själens lustgård än idag för den som vill få tid att hinna ifatt sig själv...


Fyrhuset kommer ursprungligen från Trädgårdsholmen sydost om Lurö, där den var fyrplats och fyrvaktarbostad 1863-1915. På 30-talet flyttades huset till Ekenäs, och i början av 90-talet var det åter dags att plocka ner huset för att återföra det till skärgården. Det återuppfördes här på gården Stenstaka, Lurö med helt ny planlösning och ett nytt fyrtorn 1995-96 för att bli en del av Gästhärbärget Luringen. Rummen som uppkallats efter fyrplatser i Lurö skärgård är en- två- och trebäddsrum. Under lanterninen på övervåningen finns ett trivsamt möblerat allrum med braskamin och en vidunderlig utsikt över Vänern. Vid siktigt väder skymtar Läckö och Kinnekulle vid horisonten.
 

Sjöboden är just precis Gården Stenstakas gamla sjöbod, belägen ett stenkast från bryggorna på vår vackra udde med utsikt över Dalbosjöns fria horisont. När vi inredde den till övernattningsstuga kändes det bra att såga väggpanel av de lärkträd skutskeppare Lurén planterat på gården i början av 1900-talet!

På bottenvåningen finns två våningssängar, ett bord med sittbänkar. Stegar leder till två separata sovloft med 2 respektive 3 madrasser. Huset har en öppen planlösning; lämpligt boende för en grupp som känner varandra något. Elektriskt ljus finns sedan ett par år men värmen håller Du med hjälp av den effektiva gjutjärnskaminen!